Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


PO TARPINIŲ PATIKRINIMŲ
Iš Prezidentūros – užuominos apie švietimo ministro G. Jakšto atstatydinimą
BNS
ELTA
Dainius Labutis/ELTA
Gintautas Jakštas.

Prezidentūra spaudžia trauktis švietimo ministrą Gintautą Jakštą. Švietimo bendruomenei toliau reiškiant nepasitenkinimą dėl prastai organizuojamų vienuoliktokų tarpinių patikrinimų, prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas teigė, kad ministras turės prisiimti atsakomybę.

„Suprantu iš to, ką viešumoje matėme, kad premjerė ne tai, kad priėmė sprendimą palikti, nepalikti, o jį atidėjo (...). Šiuo atveju, bet kokiu atveju tie sprendimai galiausiai turės būti, baigsis sesija“, – Žinių radijui antradienį sakė F. Jansonas.

Anot jo, vienuoliktokų tarpiniai patikrinimai netenkina nei prezidento, nei pačių moksleivių, nei jų tėvų, nei mokytojų, nei kitų tikslinių grupių, kurios mato, kad sistema neveikia, kaip turėtų veikti.

F. Jansono teigimu, dabartinis ministras dirba pakankamai ilgai ir ši situacija nėra iš tų, kai galima būtų sakyti, jog „įmestas į kažkokią neaiškią balą, iš kurios reikia lipti dabar“.

„Jis buvo komandoj ministrės Jurgitos Šiugždinienės, tapo ministru. Jis skyrė ir atleido per tą laiką, per tuos metus, ir Nacionalinės švietimo agentūros vadovę. Atleisdamas vėlgi pažymėjo, kad tai nesusiję su tarpiniais egzaminais, reiškia, tam tikra prasme prisiėmė atsakomybę. Kai tu prisiimi atsakomybę, tai teks ir atsakyti, tikiuosi“, – kalbėjo patarėjas.

Visgi, šalies vadovo patarėjas pripažino, kad nuo vieno ministro pasikeitimo situacija vargu, ar esmingai pasikeistų.

„Vėlgi, ar vienas žmogus kažką iš esmės pakeis? Ne. Bet ar turi būti atsakomybė? Taip. Ministras dirba pakankamai ilgai, kad nebūtų galima sakyti, kad čia įmestas į kažkokią neaiškią balą, iš kurios reikia dabar lipti“, – antradienį Žinių radijui sakė F. Jansonas.

„Esame viduryje perkėlos. Šiuo atveju, tas arklys, kuris yra, turės vienaip ar kitaip iki kranto dašnopuoti“, – teigė jis.

ELTA primena, kad kilus nepasitenkinimui dėl tarpinių vienuoliktokų patikrinimų, švietimo, mokslo ir sporto ministras G. Jakštas buvo įteikęs premjerei Ingridai Šimonytei atsistatydinimo raštą. Visgi, Vyriausybės vadovė nutarė jo kol kas netenkinti.

„Joks naujas ministras atsisėdęs į ministro kėdę šios situacijos pataisyti greitai negalės. Tad mes sutarėme, kad ministras su savo komandą tą daro. O prie diskusijų apie atsistatydinimus grįšime, kada viskas bus išspręsta“, – sakė premjerė.

Tarpiniuose vienuoliktokų patikrinimuose šįmet dalyvaus daugiau nei 26 tūkst. moksleivių. Jie bus vykdomi nuo kovo 5 dienos iki balandžio 5 dienos, išskyrus chemijos ir istorijos atsiskaitymus, kurie vyks gegužės 6 ir 7 dienomis.

Tarpinio patikrinimo metu galima gauti iki 40 proc. galutinio egzamino vertinimo taškų, kurių užtenka tam, kad egzaminas būtų išlaikytas. Vienuoliktokai laikys po vieną dalyko tarpinį patikrinimą, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos, kurių bus po du.

2024 04 02 10:29
Spausdinti