Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 17 d.


ŪKININKŲ PROTESTAI
Lenkų ūkininkai nutraukė blokadas prie visų Ukrainos sienos perėjų
BNS
TVP
Lenkų ūkininkų protestas.

Lenkų ūkininkai nutraukė blokadas prie visų Ukrainos sienos perėjų, pirmadienį pranešė Lenkijos pareigūnai.

Tuo baigėsi du mėnesius trukęs protestas dėl žemės ūkio produktų importo iš Ukrainos į Europos Sąjungai priklausančią Lenkiją.

Ūkininkai Ukrainos sienos kirtimo punktus blokavo nuo vasario, protestuodami prieš, jų teigimu, nesąžiningą konkurenciją dėl prekių, kurių kainos pakerta vietos rinkos kainas.

Ginčai dėl žemės ūkio produktų importo sukėlė įtampą šalių kaimynių santykiuose, nors Lenkija tvirtai palaiko Ukrainą dėl Rusijos invazijos.

„Eismas per visas sienos [su Ukraina] perėjas galimas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Lenkijos mokesčių administracijos rūmų Liubline atstovas Michalas Derusas.

Pranešimas pasirodė ūkininkams nutraukus paskutinę blokadą prie Hrebenės punkto.

Ši perėja vėl buvo atidaryta po to, kai Hrebenės vietos valdžios institucijos atsisakė pratęsti leidimą rengti protestus kontrolės punkte.

„Visiems sunkvežimiams leidžiama pervažiuoti, jei jie neveža sankcionuotų prekių“, – pridūrė M. Derusas, turėdamas omenyje iš Ukrainos importuojamus grūdus, kuriems Lenkija įvedė laikiną embargą.

Blokados nutrauktos po to, kai Varšuvos valdžios institucijos praėjusią savaitę paskelbė apie naują pagalbą ūkininkams, kurie susiduria su sunkumais siekdami parduoti savo produkciją.

Romanas Kondrowas, vienas protesto lyderių, sakė, kad ūkininkai nepasiekė jokio susitarimo su vyriausybe, tačiau nusprendė sustabdyti blokadas, nes Ukrainos pajėgų padėtis fronte pablogėjo.

„Negalime leisti Ukrainai pralaimėti karo. Kaip ūkininkai nusprendėme, kad šiuo sunkiu metu stabdome protestą“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Ukrainos kariuomenės vadas sekmadienį pripažino, kad Kyjivo padėtis mūšio lauke pablogėjo po to, kai Rusijos pajėgos užėmė dar vieną kaimą šalies rytuose.

Tuo tarpu Ukrainos žemės ūkio ministras Mykola Solskis padėkojo Lenkijos vyriausybei už „konstruktyvų darbą siekiant nutraukti sienos blokadas“.

„Svarbiausia, kad turime rezultatą“, – pareiškė ministras ir pridūrė, kad dviejų šalių ministerijų ir ūkininkų asociacijų derybos „bus tęsiamos“.

2022 m. prasidėjusi Rusijos invazija smarkiai pakenkė Ukrainos žemės ūkio sektoriui. Daugelis pagrindinių šalies eksporto maršrutų per Juodąją jūrą buvo užblokuoti, o daug žemės ūkio paskirties žemės dėl karo veiksmų tapo netinkama naudoti.

Siekdama ekonomiškai padėti Kyjivui, Europos Sąjunga 2022 m. panaikino muitus Ukrainos prekėms, tranzitu gabenamoms 27 valstybių bloko keliais.

Tačiau daug eksportuojamų ukrainietiškų grūdų, skirtų ne ES šalims, susikaupė Lenkijoje ir kitose šalyse, o tai kenkia šių šalių vietos gamintojams.

2024 04 30 09:41
Spausdinti